Nuoret on…nuoria

Turvapaikanhakijanuoret tulevat Suomeen olosuhteista, joita voi olla vaikea edes kuvitella. Jokaisella on oma kulttuurinsa, tarinansa, taustansa ja traumansa. Kahta samanlaista ei ole. Parasta olla yleistämättä.

Mutta teen sen silti. Koska monessa asiassa nämäkin nuoret ovat…. nuoria. Ihan kuten suomalaisetkin nuoret. Kerron muutaman esimerkin.

Jatkuvasti kännykällä, muttei vastaa viesteihin

Puhelin on nuoren tärkein tavara ja jos hän on onnekseen sellaisen saanut (kaikilla ei ole), teini on koko ajan kännykällä. Erikoista tässä on kuitenkin se, että hän ei välttämättä vastaa saamiinsa viesteihin lainkaan. Tai se riippuu viestin sisällöstä.

Opettajat ja ohjaajat on enimmäkseen tyhmiä

Kaikki auktoriteetit nuorten elämässä ovat tyhmiä ja mistään mitään tietämättömiä. Onneksi aina on yksi tai kaksi poikkeusta, koulussa innostava opettaja ja kotona/ryhmäkodissa nuorta ymmärtävä aikuinen. Mutta harvassa ne ovat. Useimmat eivät tajua mitään.

Sour cream & onion -sipsit on parhaita

Vaikka ruokakulttuurit ovatkin tosi erilaisia, niin joku universaali Hyvä Maku on sour cream & onion -sipseissä. Lähi-idästä tulleelle tämä taitaakin olla lähes ainoa kerma-sanan sisältämä syötävä asia, joka maittaa. Hatunnosto sipsitehtailijalle joka makuyhdistelmän on ensimmäisenä keksinyt.

Herääminen on tuskaa

Teini-ikä väsyttää ihmisen. Herääminen ei ole herkkua ja vapaapäivinä voi helposti nukkua kellon ympäri. Jos olisin piirtänyt seinään raksin joka kerta kun olen nähnyt teinin vapaaehtoisesti nousevan lauantaina ennen kello kymmentä, ei seinässä olisi yhtään raksia.

Paahtoleivästä ei voi syödä kantapaloja

Leipä on ”lopussa” siinä vaiheessa, kun pussissa on jäljellä vain kantapalat. Ne eivät sitten tahdo maistua kellekään. Paitsi aikuiselle, joka muutenkin syö kaiken syötäväksi kelpaamattoman. Ilmeisesti Lähi-idässäkään ei ole kantapaloihin painottuvaa ruokakulttuuria?

Erojakin on…

Eroja on eri kulttuurista tulevien nuorten välillä myös paljon. Mamutätiä ihahduttaa ehkä eniten se ero verrattuna suomalaisiin teineihin, että turvapaikanhakijanuoria voi huoletta halata julkisesti. Se on ihan mahtavaa! Joko nuoret eivät tiedä että se on noloa tai sitten he eivät kehtaa kieltäytyä. Iha sama!

image1 (1)
Katseesta näkee, että kohta halitaan. Taustalla tapahtuu vaivihkaista siirtymistä kauemmas.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: