Luottamus ja kunnioitus

image

On tärkeää näyttää nuorille, että heillä on oikeus olla Suomessa ja heillä on oikeus tehdä täällä samoja asioita kuin muutkin suomalaiset nuoret tekevät. Ja samaan aikaan heillä on samat velvollisuudet. Tämähän on se kotoutumisen ydin: olet täällä samalla tavalla kuin kaikki muutkin.

Tuntuu, että mediassa puhutaan paljon turvapaikanhakijoiden velvollisuuksista ja siitä, kuinka heidän pitää ”sopeutua”. Yhtä tärkeää on puhua oikeuksista. Oikeudet, velvollisuudet ja vastuu muodostavat suomalaisen yhteiskunnan ytimen. Tämän kokonaisuuden hahmottaminen ei välttämättä ole helppoa nuorelle, joka tulee Suomeen sota-alueelta, diktatuurimaisista olosuhteista tai muuten elämästä, jossa toimintaa määrittelee väkivalta ja vahvemman oikeus.

Olemme tällä viikolla nuorten kanssa harjoitelleet Tutustu ja tienaa -kesätyönhakua. Vaikka kyseessä on työnhaun, kielen ja kulttuurin opiskelu, on taustalla myös vakava ajatus: uskon, että nämä nuoret voivat jo ensi kesänä selviytyä suomalaisessa kesätyöelämässä. Luotan heidän osaamiseensa ja oppimiskykyynsä. Heillä on oikeus hakea kesätöitä. Aikuisina heillä on velvollisuus osallistua työelämään. Harjoittelu on hyvä aloittaa jo nyt.

Tämä on mielestä todella tärkeää. Nuorille on luotava tunne, että he kuuluvat tänne ja heidän oikeutensa ja velvollisuutensa on osallista suomalaiseen elämänmenoon. Luotan nuorten kykyyn oppia ja selviytyä. Luottamus ja kunnioitus auttavat nuoria rakentamaan tervettä ja hyvää itsetuntoa. Luottamus myös lisää luottamusta ja kunnioitus kunnioitusta. Niin metsä todellakin vastaa kuin sinne huutaa.

Suomessa on nyt paljon alaikäisiä (mutta peruskouluiän ylittäneitä) nuoria, joille ei ole tarjolla mitään mahdollisuuksia kielen oppimiseen ja koulunkäyntiin. Osa tulee olosuhteista, joissa he eivät ole päässeet koskaan kouluun ja pahimmillaan he ovat luku- ja kirjoitustaidottomia. Missä ja keneltä he saavat luottamusta ja kunnioitusta osakseen? Mitkä ovat heidän oikeutensa oppia?

Peruskoulun valmistavilla luokilla on traumatisoituneita, koulunkäyntiin tottumattomia nuoria joille suomalaisen peruskoulujärjestelmän kaltainen oppimistapa on ihan mahdoton. Suomalainen koulujärjestelmä ei ole valmistautunut turvapaikanhakijanuoriin. Pelkään, että vääränlainen tapa laittaa nämä nuoret koulunpenkille vie heidän intonsa ja motivaationsa oppia. Sitä varmasti on. Mutta nyt nämä nuoret sairastavat paljon ja lintsaavat koulusta tosi paljon. Ja kun he täyttävät 16, kukaan ei enää edes yritä opettaa heitä. Kuka kannustaa heitä ja luottaa siihen, että he kyllä oppivat ja pärjäävät?

Jos nyt alkanut kehitys jatkuu, Suomeen tulee syntymään kielitaidoton, kouluttamaton ja ammattitaidoton uusi yhteiskuntaluokka. Rikollisuus ja ongelmat lisääntyvät. Kun tämä tapahtuu, me varmasti syytämme näitä ihmisiä siitä, että he eivät ole halunneet sopeutua. Että syy on heissä. En usko, että kovin moni enää silloin katsoo peiliin ja kysyy: olisimmeko voineet tehdä jotain toisin? Onko näille nuorille aikuisille edes annettu mahdollisuutta olla ja elää täällä niin kuin kaikki muutkin?

Nuoret, joiden kanssa kesätöitä haen, ovat eliittijoukkoa ja etuoikeutettuja. Jos joku heistä lintsaa koulusta, minä puhun hänen kanssaan siitä. Koska luotan siihen, että he kyllä oppivat ja osaavat. Ja sanon heille, että heidän oikeutensa ja velvollisuutensa Suomessa on käydä koulua.

Tunnen heitä jo jonkun verran ja näen miten erilainen kukin on. Pyrin kunnioittamaan heidän yksilöllisiä vahvuuksiaan ja ominaisuuksiaan. Yritän vahvistaa paitsi heidän kielitaitoaan myös itsetuntoaan. Tehtävä on helppo, sillä näen heissä ihan valtavasti potentiaalia, vaikka mihin.

Sydämestäni toivoisin, että kaikki Suomeen yksin tulleet nuoret saisivat elämäänsä aikuisen, joka auttaisi heitä ja olisi heidän tukenaan. Osoittaisi luottamusta ja kunnioitusta. Katsoisi perään ja vähän ehkä kasvattaisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: