Vuosi 1395 on alkanut!

Miljoonat ihmiset Iranissa ja mm. entisen Neuvostoliiton alueella ovat tänä viikonloppuna juhlineet uutta vuotta. Persialaisen kalenterin mukaan vuosi vaihtui 20.3.2016. Kuulin persialaisen kalenterin olemassaolosta ensimmäisen kerran joululomalla kun puhuimme nuorten kanssa joulun ja uuden vuoden vietosta Suomessa. Tuntui vähän nololta.

Ja vastaavasti joulukuun alussa kerroin nuorille mikä on joulu ja joulupukki. Molemmat ihan uusia juttuja. Tuntui vähän oudolta.

Olin hämmentynyt siitä, että ettei länsimainen joulunvietto ollut nuorille tuttua. Mutta enpä minäkään ollut koskaan kuullut persialaisesta kalenterista. Joten tasoissa ollaan.

Näyttökuva 2016-03-20 kello 20.10.35
Kuvassa on uuden vuoden juhlapöytä, jossa on 7 S-kirjaimella alkavaa asiaa. Jokaisella on oma tärkeä, symbolinen merkityksensä.

Vuosia sitten asuimme perheeni kanssa ulkomailla. Suomalaisten juhlapyhien mahdollisimman autenttinen viettäminen oli meille ihan kunnia-asia. Vappupäivänä juotiin piknikillä skumppaa, juhannuksena kokoonnuttiin joukolla mökintapaiselle ja jouluruokia tuotiin ja tilattiin Suomesta mahdollisuuksien mukaan. Pitkäperjantaina tuntui kummalliselta mennä töihin.

Vieraassa maassa ja kulttuurissa omien tuttujen ja muistorikkaiden (lapsuuden joulut ja niin edelleen) perinteiden ylläpito tulee todella tärkeäksi. Veikkaanpa, että ulkosuomalaiset ovat monien juhlatapojen suhteen joka konservatiisempia kuin me Suomessa asuvat suomalaiset.

Persialaisen uudenvuoden perinteen mukaan vierailin tänään perheemme kummipoikien luona ja vein heille pähkinöitä ja vähän pääsiäiseen liittyen suklaamunia. Suklaamunat sopivat hyvin, koska maalatut munat voivat olla myös osa persialaisen uuden vuoden koristelua. Nuoret tulivat vierailustani iloisiksi. Ja niin minäkin.

Yksin Suomeen tulleet nuoret ovat tosi yksin myös juhlapyhinä. Varsinkin sellaisina juhlapyhinä, joita me suomalaiset emme edes huomaa.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: