Kuvat ja sanat

Hyvä taide pysäyttää. Se koskettaa, hengästyttää ja joskus se saa myös voimaan pahoin.

FullSizeRender-2

Vauhti hidastuu kapeilla teillä. Miehet ja naiset väistävät nähdessään Talebanien ajokin, veätytyvät seinänvierille ja painavat katseensa maahan. Luodit ovat pirstoneet talojen ikkunanpuitteita ja ovia, yhtä seinää vasten on ammuttu vastikään rivi ihmisiä. Yksi isoista veriroiskeista on lapsen pään korkeudella.

Nadeem Aslamin romaani Sokean miehen puutarha pysäytti minut pääsiäisenä. Afganistan muutamia kuukausia 9/11 jälkeen. Maa ja aika, jossa monet tänään tuntemani nuoret ovat syntyneet ja viettäneet varhaislapsuutensa. Maa, josta he ovat paenneet, pieninä lapsina. Aika, jolloin Taleban on murhannut heidän perhettään ja sukuaan.

Olen katsonut aika monta dokumenttia ja uutista Afganistanista, lukenut artikkeleita netistä. Mutta mikään ei ole aikaisemmin iskenyt näin kovasti. Laskin kirjan kädestäni ja kävelin järven rantaan. Oksetti.

12359839_10153845365718987_629971714009725696_n

Toinen hetki, viime joulukuussa. Lasipalatsissa oli Stefan Bremerin ja Kimmo Oksasen näyttely EXODUS – matkalla Suomeen. Kuvat turvapaikanhakijoista tulivat aivan iholle. Sama kuva tietokoneen ruudulla ei näytä miltään, mutta isona vedoksena hehkuu voimaa.

Ihmeellinen sattuma toi minut näyttelyyn samaan aikaan kuin siellä vieraili kuvissa esiintyvä irakilaisperhe, johon kuuluu kuurot vanhemmat ja kuulevat lapset. Vain nuorin oli mukana näyttelyssä. Koska muilla oli koulupäivä. Isä näytti minulle kännykästään kuvia perheen kahdeksantuntiselta merimatkalta Välimeren yli. Olin sanaton.

Mietin mitä heille nyt, 4 kuukautta myöhemmin kuuluu. Ovatko, ovathan, he saaneet turvapaikan Suomesta?

Ja onko sinulla jotain Lähi-Itään tai pakolaisaiheeseen liittyvää romaania, elokuvaa tai muuta taideteosta, johon tutustumista voisit suositella?

 

One thought on “Kuvat ja sanat

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: