Alaikäisten turvapaikanhakijoiden byrokraattinen siirtely asuinpaikasta toiseen on epäinhimillistä

Turvapaikkapäätöksen jälkeen Espooseen kotiutuneet nuoret siirretään jatkamaan laitosasumista  lähes sattumanvaraisesti eri puolille Suomea, pääosin pienille paikkakunnille. Nuoret joutuvat revityiksi irti juuri rakentuneesta sosiaalisesta turvaverkostaan, jonka merkitys heille on korvaamattoman arvokas. Hauras integroituminen uuteen elämään järkkyy pahasti.

Espoossa asuu tällä hetkellä yli 150 turvapaikkapäätöstä odottavaa alaikäistä Suomeen yksin tullutta lasta ja nuorta. Turvapaikkapäätöstä odottavat nuoret ovat asettuneet Espooseen, aloittaneet koulunkäynnin ja suomen opinnot.

Nämä hyvinkin vaikeista oloista Suomeen yksin tulleet nuoret ovat juuri löytäneet ystäviä, harrastuksia ja alkaneet integroitua Espoon alueelle. Joukossa on useita eri lajien lahjakkaita kilpaurheilijoita ja osa heistä on päässyt paikallisiin seuroihin saamaan valmennusta ja jatkamaan lajinsa parissa.

Osalla nuorista on myös tiiviitä kontakteja suomalaisiin perheisiin tai vapaaehtoisiin aikuisiin. Jotkut nuoret ovat saaneet suomalaisen kummiperheen ja viettävät tiiviisti aikaa suomalaisissa perheissä. Nämä suhteet ovat nuoren tasapainoiselle kehitykselle ja kotoutumiselle todella tärkeitä.

Kasvava lapsi/nuori tarvitsee elämäänsä pysyviä ja turvallisia ihmissuhteita.

Nuorten tausta on pääsääntöisesti todella traumaattinen ja he ovat kokeneet elämässään kovia. Nyt heidän pitäisi aloittaa uusi elämä täysin vieraassa maassa ja kulttuurissa, ilman oman perheensä tukea. Tilanne on jo valmiiksi nuorille erittäin haastava eikä sitä pidä pakkomuutoilla pahentaa. Nykymalli kohtelee nuoria kuin huutolaislapsia: työllistämisvaikutukset ja kunnan saama taloudellinen hyöty ohittavat täysin lapsen edun. Tällaisten epäinhimillisten byrokraattisten päätösten negatiivista laskua maksetaan huomattavan pitkään, jos näiden nuorten hyvinvointi järkkyy jälleen yksinäisyyden, irrallisuuden tai syrjinnän seurauksena.

b

Viesti Espoon päättäjille onkin selkeä ja siinä on kaksi kohtaa:

Kohta 1. Espoon on suurena suomalaisena kaupunkina kannettava vastuunsa pakolaiskriisin hoidosta ja pikimmiten perustettava riittävä määrä perheryhmäkoteja kaupungissa jo asuville nuorille.

Suomeen tuli 2015 noin 3000 alaikäistä turvapaikanhakijaa. Tällä hetkellä perheryhmäkotipaikkoja on Espoossa 12. Täällä jo asuvien 150 nuoren asuttaminen Espooseen ei voi olla kaupungille ylivoimainen tehtävä.

Kohta 2. Kaupungin ja ELY-keskuksen on aktiivisesti ja ripeästi ryhdyttävä kehittämään yhteistoiminnassa toimivaa mallia alaikäisten turvapaikanhakijoiden kotimajoituksen mahdollistamiseen.

Kotimajoituksessa voi olla kaksi tasoa: pysyvä kotimajoitus tai kiinteä kummiperhetoiminta, jossa nuori virallisesti asuu perheryhmäkodissa, mutta viettää osan ajasta kummiperheen kanssa.

Me allekirjoittaneet vapaaehtoiset ja monet kaltaisemme espoolaiset olemme valmiita toimimaan tukiperheinä näille jo tarpeeksi kovia kokeneille nuorille. Me odotamme, että Espoon kaupunki toimii vastuullisesti ja myötätuntoisesti, eikä jätä näitä nuoria sotalapsia heitteille. 

Monikulttuurisuuden Mahdollisuudet, MoMa ry

Sari Veikkolainen, Mira Soini-Nordström, Viivi Pentikäinen

2 thoughts on “Alaikäisten turvapaikanhakijoiden byrokraattinen siirtely asuinpaikasta toiseen on epäinhimillistä

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: