Luonnon voima

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Onko tässä meressä haita? Nuori kysyy katsellessaan merta. Kysymys naurattaa ensin, mutta ei kauaa. Tiedänkö minä onko esimerkiksi Kaspianmeressä haita?

Osa nuorista on tullut Suomeen miljoonakaupungeista, joiden nimiä emme ole ikinä edes kuulleetkaan. He ovat  eläneet lähtömaassaan sota-alueella tai pakolaisina. Elämänpiiri on voinut useistakin syistä olla hyvin rajoitettu. Ylipäätään kotoa poistuminen on voinut olla iso riski. Ahtaus ja ilmansaasteet ovat olleet monen nuoren arkea. Luonto on kenties näyttäytynyt lähinnä kulkukoirina, rottina ja torakoina. Ja ehkä kaukaisina vuorenhuippuina.

Me suomalaiset elämme jopa täällä Espoon lähiössäkin luonnon keskellä. Metsää on aina jossain lähettyvillä. Ilma on raikasta. Omasta keittiön ikkunastani näen pikkulintuja, oravia ja jäniksiä. Lisäksi voimme vapaasti liikkua ja matkustaa rauhallisessa kotimaassamme. Voin lähteä Lappiin kalastamaan tai kansallispuistoon melomaan. Keskuspuistoon tai meren rantaan pääsen joka päivä.

Kaikki tämä itsestäänselvyys on alkanut näyttäytyä minulle luksuksena. Suuri osa nuorista ei ole voinut kotimaassaan matkustaa. Puhdasta luontoa ei ole ollut lähellä. Yllättäen nuori ei välttämättä edes tiedä mitä villieläimiä hänen kotimaassaan on.

Sileät rantakalliot, käppyrämännyt ja aava meren ulappa auringonpaisteessa. Kevään lämpimin päivä. Toivon, että nuoret löytävät Suomen luonnosta itselleen voimaa, joka kantaa heitä tässä uudessa elämässä ja uudessa kulttuurissa. Kylmässä maassa, joka on samalla myös avara ja kaunis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: