Kylässä afgaaniperheen luona

FullSizeRender (5)

Jo keväällä sovimme, että lomalla sitten mennään kyläilemään. Perhe on pojalle tuttu viime syksyltä, he matkasivat Kreikasta yhdessä Suomeen ja nyt vuoden aikana poika on muutaman kerran viettänyt viikonloppuja perheen kanssa.

Vierailu tuntui jo etukäteen jännittävältä. Eniten mietin osaanko käyttäytyä oikein ja toisaalta tuntui kutkuttavalta mennä perheen vieraaksi ei vapaaehtoistyöntekijänä, auttajana, suomalaisena vaan ennen kaikkea kummipojan ystävänä. Samalla myös ensimmäistä kertaa tutustuisin turvapaikanhakijaperheeseen.

Jännitys oli tietysti ihan turhaa. Ehkä vajaan vuoden aikana kulttuurinen ymmärrys molemmin puolin on lisääntynyt. Itse huomasin, että afganistanilaiset ruuat ja ruokailutavat olivat tulleet jo kohtuullisen tutuiksi. Isäntäperhekin on nähnyt monenlaista suomalaista tapakulttuuria. Tunnelma oli leppoisa. Olohuoneen lattialle levitettiin iso pöytäliina, jolle katettiin lammaspataa ja hyvää riisiä. Ruuan jälkeen nautimme teetä ja keksejä ja rupattelimme. Sitten pelattiin korttia ja käytiin yhdessä ongella. Perhe ei osaa suomea, joten kummipoika toimi ansiokkaasti tulkkina. Ehkä välillä hiki vähän nousi otsalle.

Perheen kaksi pientä lasta telmivät iloisesti ympärillä koko ajan. Vanhemmat suhtautuivat lapsiin mukavan rennolla tavalla. Lapsia ei turhaan komenneltu, mutta toisaalta he eivät olleet mitenkään keskipisteenä tai meluisasti häiriöksi. Minuun teki vaikutuksen tapa, jolla lapset lähes huomaamatta olivat kaikessa mukana.

Mistä sitten puhuimme? Perheellä oli paljon kysymyksiä. Miksi Suomeen ei haluta afganistanilaisia? Paljonko maksaa tiskikone? Miksi suomalaisissa perheissä on lapsilla niin pienet ikäerot? Viimeinen onkin hyvä kysymys jos sitä oikein ryhtyy pohtimaan.

Perhe on asunut Suomessa lähes vuoden. Täysin kielitaidottomana ja käytännössä ilman mitään kontakteja suomalaisiin, jos vastaanottokeskuksen henkilökuntaa ei lasketa. Vanhimmat lapset ovat käyneet koulussa ja oppineet vähän suomea, mutta he ovat niin nuoria että eivät osaa olla avuksi käytännön asioiden hoitamisessa.

Elämä kielitaidottomana vaikutti hyvin tukalalta ja vaikealta. Esimerkiksi perheen aikuisille oli juuri vierailupäivän aamuksi varattu aika lääkärille. He odottivat turhaan vastaanottokeskuksen ohjaajaa hakemaan heitä autolla. Vanhempien saaman lääkärilähetteen mukana oli suomenkielinen ohje, jossa neuvottiin millä bussilla ja mihin aikaan lääkäriin piti lähteä. Mutta he eivät sitä olleet ymmärtäneet ja näin kauan odotettu ja toivottu lääkärikäynti jäi tekemättä.

Toivon täydestä sydämestäni, että perhe saa pian oleskeluluvan ja oikea elämä Suomessa voi alkaa. Samaan aikaan ihmettelen miten ihmeessä he tulevat täällä pärjäämään? Kuka auttaa asioiden hoidossa ettei heitä huijata? Voiko perheen isä saada mistään töitä? Aavistukseni on, että isä ei ole paljon kouluja käynyt. Lampaita kasvattamalla ei kovin moni Suomessa elantoaan ansaitse. Pystyvätkö he oppimaan kielen ja voiko Suomessa edes elää ilman kielitaitoa tai minkäänlaista peruskoulutusta?

Kielteinen päätös olisi täydellinen katastrofi perheelle, mutta näen tulevaisuudessa Suomessakin merkittäviä vaikeuksia. Ja mietin vain millainen verkosto meillä on tukemassa ja auttamassa tätä perhettä ja muita heidän kaltaisiaan?

Pelkkien yhteiskunnan ylläpitämien järjestelmien avulla he eivät tule selviämään. He tarvitsevat myös oman suomalaisen kummiperheen. Järjestääkö joku sellaisia? Kuka auttaa ja huolehtii? Perhe vaikutti aika vaatimattomalta ja vähään tyytyväiseltä. Huolehtiiko joku täällä heidän oikeuksistaan? Osaavatko he niitä itse vaatia?

Näistä vähän synkistä pohdinnoista huolimatta jätin pojan hyvillä mielin viettämään viikonloppua perheen kanssa. Hän selvästi nautti – kukapa ei nauttisi! – saadessaan puhua omaa kieltään ja olla tuttujen, tutulla tavalla asiat tekevien ihmisten parissa. Ja saadessaan joka aterialla oikeasti äitien tekemää ruokaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: