Tulevaisuus toisella puolella Suomea

FullSizeRender (6)

Kesä on ollut nuorille kesätyön, yöfutiksen, valvomisen, rannoilla kuljeskelun ja ennen kaikkea odotuksen kesä.

Kuten keväällä uumoilin, nuoret ovat saaneet kesän aikana oleskelulupia ja tieto tulevasta asuinpaikasta alkaa nyt koulujen alkaessa selkiytyä.

Osa nuorista voi onneksi jäädä Espooseen, mutta osa ei. Ja ainakin näin elokuussa ne Espoon ulkopuoliset vaihtoehdot ovat kaikki todella kaukana, ihan toisella puolella Suomea. Kirjoitimme keväällä HS:n yleisönosastoon siitä, miten nuoria ei saa byrokraattisesti ja epäinhimillisesti siirrellä paikasta toiseen. Näin nyt kuitenkin näyttää käyvän.

Espooseen on tulossa tukiasunto/perheryhmäkotipaikkoja noin 80 nuorelle, mutta ne aukeavat vasta loppuvuodesta. Sopimusneuvottelut ovat vasta alkamassa ja sen jälkeen on luvassa (onneksi vain) kevyt kilpailutus. Samaan aikaan nyt syksyllä Migri vähentää alaikäisyksiköitä ja oleskelulupapäätöstä odottavia nuoria siirretään asumaan tiiviimmin. Nämä kaksi syytä aiheuttavat sen, että kaikki jo nyt oleskeluluvan saaneet nuoret eivät voi jäädä Espooseen odottamaan uusien paikkojen avautumista.

Kaupungin linjaus näyttäisi olevan se, että nuoremmat jäävät Espooseen ja vanhemmat alaikäiset siirtyvät muualle. Tässä tilanteessa se on varmasti inhimilliseltä tuntuva vaihtoehto. Vaikka aikamoinen lajitteluhattu sekin kun tarkemmin katsoo. Miten käy eri-ikäisten ystävysten? Miten tilanteeseen reagoi nuori, jonka perhe on tällä hetkellä se paras kaveri, joka joutuu Espoosta Oulun lähelle?

Käsittääkseni muuton yhteydessä usein myös edustaja vaihtuu. Nuoren elämä menee siis täysin uusiksi. Kaikki tutut ihmiset katoavat ympäriltä. Toisen kerran reilun vuoden sisällä. Ja vaikka ainahan voi matkustaa tapaamaan ystäviä niin nuorilla on hyvin rajallisesti rahaa käytössä. Käytännössä he melko tiiviisti pysyvät kotipaikkakunnillaan. Voin vain kuvitella miten tämä vaikuttaa heihin. Tällaisen politiikan hintaa Suomi maksaa vielä pitkään.

Ja toisaalta erittäin todennäköisesti suurin osa nuorista muuttaa takaisin pääkaupunkiseudulle heti kun täyttävät 18. Eli aluepolitiikkaa tässä ei kyllä tehdä.

Oman lähipiirin nuorista en ole niin huolissani kuin muista. Heillä on kuitenkin täti ja tuki. Ja se tuki kattaa koko Suomen vaikka tulee vähän muuttamaan muotoaan. Heillä on edelleen elämässään tuttu ja turvallinen (hössöttävä ja halaava) aikuinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: