Baklava ja lampaanpää

Baklava on aina hyvää, mutta äitien tekemä baklava on taivaallista. Tämän opin Suomen afgaanijärjestön seminaarissa ennen joulua.  Mitä herkkuja afgaaniäidit olivat osallistujille loihtineetkaan! Toinen vähän erilainen, mutta tutuksi tullut herkkuruoka on keitetty lampaanpää.

lataus-3

Seminaarin jälkeen olen oikeastaan vain kerännyt rohkeutta ja odottanut sopivaa hetkeä. Baklavaa pitää tehdä myös itse! Googlaamalla löytyy paljon reseptejä ja videoita. Osassa varoitetaan baklavan vaativuudesta, osassa rohkaistaan kokeilemaan ”helppoa” herkkua.

Amerikkalainen versio Iranista

Oma tutustumiseni iranilaiseen kulttuuriin tuntuu usein kiertyvän Amerikan kautta. Paras esimerkki on Radio Javan, josta kuuntelen iranilaista (pitkälti jenkkilässä tuotettua ja Iranissa kielletyä) poppia. Todella absurdia, niin monesta syystä.

Persian Mama on lempiruokablogini ja sieltä valitsin myös baklavareseptin. Mamakin bloggaa Utahista, USA:sta. Minkä tahansa iranilaisen asian löytäminen googlaamalla on hankalaa jo pelkästään erilaisten kirjainten vuoksi. Iranissa nettiä valvotaan ja sensuroidaan voimakkaasti. Esimerkiksi Clash of Clans on kielletty. Kuitenkin kiinnostavia bloggaajia tulee myös maan sisältä.

Voita, pähkinöitä, hunajaa

p1070180

Baklavan pääainekset ovat filotaikina, mantelit & pähkinät, voi ja makea hunajasta ja sokerista keitettävä siirappi.

Baklava aloitetaan levittämällä vuokaan vuorotellen sulaa voita ja lähes seitinohuita filotaikinalevyjä. Vuoroaan odottavat taikinalevyt on pidettävä kostean pyyhkeen alla koska ne kuivuvat todella nopeasti käyttökelvottomiksi.

p1070185

Taikinalevyjä on vaikea erottaa toisistaan ilman että ne repeytyvät. Annoin aika pian periksi ja levitin baklavapohjaan epämääräisiä taikinariekaleita. Kerrosten väliin sivellään hämmentävän paljon voita.

p1070182

Murskasin pähkinät ja mantelit itse lihanuijalla. Ei ehkä ihan helpoin tapa. Persian Mama pisti paremmaksi ja myös kuori mantelit itse. Tämä käsittelemättömien raaka-aineiden käyttö ja perusteellisuus kaikessa ruuanlaitossa saattaa hyvinkin olla hyvän persialaisen ruuan salaisuus.

Me suomalaiset panostamme enemmän nopeuteen.

Minä teen pastakastikkeen samassa ajassa kuin kummipoika keittää kannullisen teetä. Ehkä samasta syystä poikien tekemä ruoka on poikkeuksetta parempaa oma tekemäni.

p1070181

Baklava ei ole pähkinäallergikoille. Pähkinöiden päälle levitetään kaneli, sokeria ja kardemummaa. Kanelia saa laittaa reilusti!

p1070193

Kun kaikki taikina- ja pähkinäkerrokset on laitettu vuokaan,  baklava leikataan ja paistetaan. Kypsän, kuuman baklavan päälle kaadetaan itse tehty siirappi. Se on se, joka tekee baklavasta niin mahdottoman tahmeaa ja makeaa. Lisäsin siihen ohjeen mukaisesti ruusuvettä ja lähetin lämpimän ajatuksen Iraniin.

p1070195

Valmis baklava säilyy huoneenlämmössä kuulemma jopa viikon. Kuten arvelin, ensimmäinen baklavani ei ihan onnistunut. Näyttää hyvältä, mutta murenee syödessä käsiin.

Kokemus myös opetti, että valmista baklavaa ei kannata peittää talouskelmulla ellei halua päällimmäisten taikinakerrosten irtoavan.

Keitetty lampaanpää – hulluin ruoka ikinä?

Baklava sopii suomalaiseenkin keittiöön toisin kuin toinen saman alueen herkku, keitetty lampaanpää. Voisi ajatella, että se on kenties hulluin ruoka ikinä, ellei muistaisi että esimerkiksi sianpääsyltty ja naudan kieli ovat perinteisiä suomalaisia herkkuruokia.

Kun pojat rohkeasti söivät kesämökillä elokuussa itse ravustamiaan rapuja lupasin vastineeksi maistaa jotain yhtä kamalaa heidän kulttuurinsa herkkua. Kohteeksi valikoitui lampaanpää, jota kävimme syömässä Puotilassa. Ravintola Kirkukissa saa herkkua joka lauantai. Mutta se kannattaa tilata etukäteen.

Reipas kokki tietysti keittää päänsä itse.  Kummipoika on haaveillut itse kokkaavansa lampaan pään ja joululomalla oli aikaa baklavan lisäksi myös tähän operaatioon.

lataus-2

Nyljetty pää on kuin kauhuleffasta. Eikä hinta päätä huimaa, jos näin saa sanoa. Halal-kaupan pakastealtaasta löytyi jäinen pää viidellä eurolla.

Lampaanpäätä keitetään yön yli ja syödään aamulla

Pää sulatetaan hitaasti ensin lämpimässä vedessä ja sen jälkeen keitinvettä hitaasti kuumentaen.  Sula pää leikataan kahteen tai kolmeen osaan. Vesi maustetaan sipulilla, pippurilla ja suolalla. Lisäksi mukaan tuli kik-herneitä.

Osallistuin kokkausoperaatioon pysymällä mahdollisimman kaukana keittiöstä.

Reipas nuori kokki oli ensimmäistä kertaa asialla ja etsi ohjeet YouTubesta.  Suomeksi tai englanniksi ei hyviä videoita löydy, mutta persialaiset lampaanpäänkeittovideot ovat jo elämys sinänsä. Kannattaa katsoa!

lataus-2-2

Lampaanpäätä keitetään yön yli ja se syödään naan-leivän kanssa aamupalaksi.

Pää alkaa olla valmis, aamulla kello 7 niin kuin asiaan kuuluu. Kaikki pehmeät päänosat syödään. Turha mennä yksityiskohtiin. Myös liemi on herkkua.

lataus-1-2

Tässä on lampaanpää tarjoilulautasella. Kieltä leikataan leivälle. Silmä kurkistaa etualalla. Teetä ja naan-leipää seuraksi. Näillä eväillä nuoret olivat kotimaassaan jaksaneet tehdä töitä pitkän päivän.

Teinipojat heräsivät sinnikkäästi laittamaan pään tarjolle aamulla aikaan, jolloin lomalla olivat lähinnä menneet juuri nukkumaan. Onneksi perheen mies arvostaa monenlaisia perinteisiä ruokia ja piti päätä ihan maittavana aamupalana.

Ruoka on ikkuna toiseen maailmaan

Nuorten kanssa usein tuntuu, että olemme täysin eri taajuudella, todellakin kuin Marsista ja Venuksesta. Voin sanoa, että hetkittäin en yhtään ymmärrä mitä kummipojat ajattelevat. Puhuminen auttaa löytämään yhteistä ymmärrystä ja ruoka sekä siihen liittyvät tavat ja perinteet on loistava tapa tutustua elämään ja kulttuuriin toisessa maassa.

Nuoret kaipaavat myös oman maansa makuja. Niin kuin kuka tahansa meistä kaukana kotoa.

Ruokaa laittaessa, sitä suunnitellessa, kaupassa käydessä, yhdessä syödessä  ja hyviä ruokia muistellessa olemme viettäneet uskomattoman määrän hyviä hetkiä. Ja samalla oppineet toisistamme.

Vaikka ihan kaikkea en ole opettanut, esimerkiksi juuri 35-vuotta täyttänyt roiskeläppä on jäänyt toistaiseksi esittelemättä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggers like this: