Mämmi ja haft seen – hyvää uutta vuotta!

Tänä vuonna juhlimme uutta vuotta yhdessä nuorten kanssa ja perusteellisemmin kuin vuosi sitten. Silloin vielä poikien kulttuuri tuntui etäiseltä ja hankalasti ymmärrettävältä, enemmän oudolta kuin sympaattiselta.

Mutta vuosi on tuonut lisää viisautta ja ymmärrystä. Ja mikä lahja onkaan kun elämään on tullut uusia juhlan aiheita. Uusi vuosikin 2 kertaa vuodessa. Persialainen vuosi vaihtuu 20.3.2017.

Uusi vuosi on Iranissa samalla kevään alkamisen juhla. Juhlan symboleista monet ovatkin meidän pääsiäisestämme tuttuja: ruoho, narsissit ja maalatut munat.

Iranissa uutta vuotta juhlitaan pitkään. Monet ovat lomalla ja matkustavat tapaamaan sukulaisiaan. Uusi vuosi ei ole uskonnollinen juhla ja sen historia ulottuu yli 3000 tuhannen vuoden taa, kauas ennen kristinuskon tai islamin syntyä.

Uuden vuoden tärkein symboli on kotiin tehtävä haft seen -asetelma. Sitä voisi verrata joulukuuseen: ilmankin joulu onnistuu, mutta ei ole ihan sama asia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
suomalais-iranilais-afganistanilainen haft seen.

Haft seen-asetelmaan laitetaan 7 S-kirjaimella alkavaa asiaa:

Seeb (omena) symboloi kauneutta ja terveyttä
Sabze (ruoho) uudelleensyntymää
Serke (etikka) ikääntymistä ja kärsivällisyyttä
Samanu (eräänlainen vehnästä käyttämällä tehtävä vanukas)  vaurautta
Senjed (havupuun siemen/marja) rakkautta
Seer (valkosipuli) lääkettä
Somagh (iranilainen mauste) auringonnousun väriä

Asetelmassa voi olla muitakin asioita kuten esimerkiksi kultakala, rahaa tai munia.

Haft seen tuo hyvää onnea ja sen pitää olla valmis ennen vuoden vaihtumista. Niinpä mekin rakensimme asetelman edellisenä päivänä. Kaikki muu löytyi helposti, jopa Senjed-marjoja oli läheisessä halal-kaupassa, mutta samanu aiheutti vähän päänvaivaa.

Kunnes Wikipedia pelasti: samanu muistuttaa huomattavasti suomalaista mämmiä, se vain tehdään vehnästä.  Pidän kovasti ajatuksesta, että meidän yhteinen haft seen sekoittaa iranilaisen uuden vuoden ja suomalaisen pääsiäisen traditiot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pojat innostuivat maalaamaan munia – mahtavaa! Maalatut munat kuuluvat sekä pääsiäiseen että uuteen vuoteen.

Uusi vuosi otetaan vastaan perhepiirissä. Tarjolla on teetä, erilaisia pähkinöitä ja keksejä. Afgaanipop tai iranilaisrap raikuu stereoista. Joita koitan kääntää salaa hiljemmalle.

Ja illalla syömme yhdessä juhla-aterian. Jonka nuoret valmistavat. Jos ruuanlaitto aloitetaan klo 15, on kaikki valmista klo 20.

Huomenna menemme joukolla persialaiseen ravintolaan syömään ja juhlimaan. Toiveissani on, että paikalle kokoontuu iso joukko poikien ystäviä. Syödään, nauretaan ja tanssitaan.

Nuoret eivät voi tänäkään vuonna juhlia oman perheensä kanssa. Suru on suuri ja olo haikea. Surun keskellä toivoa tuo ilo niistä ihmisistä; kavereista ja kummiperheistä, joita nuorten elämään on tullut.

Nowruz Mubarak – Hyvää ja siunattua uutta vuotta!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: